“Er gaat een wereld voor je open” – bij het DigiTaalhuis
Het is maandagavond 19:45 uur als ik ‘inbreek’ in de online taalles NT2 bij Renske van Montfort. Renske is taalvrijwilliger bij het DigiTaalhuis in Bergeijk. Op maandagavond geeft ze Nederlandse les aan (momenteel) twee Poolse dames die al een tijdje in Nederland wonen. Als ik aansluit bij de online les, is deze al een uur bezig. Op dit moment gaat het over verkeer: betekenis van borden, snelheidslimieten en verkeersboetes. Met behulp van het lesboek vullen de dames zinnen aan, oefenen ze hun uitspraak en leren ze de betekenis van moeilijke woorden.
Passie voor taal
Terwijl de cursisten een oefening voorbereiden, vertelt Renske me dat ze inmiddels bijna twee jaar taaldocent is. Renske is op dit moment communicatiemedewerker bij gemeente Eersel en begint binnenkort aan een nieuwe uitdaging.
Nadat zij twee jaar geleden een carrièreswitch maakte en zich stortte op het ‘communicatie-vak’, kwam ze erachter dat ze écht wel een passie heeft voor taal. Zij meldde zich bij het DigiTaalhuis in Bergeijk omdat ze graag mensen uit haar omgeving wilde helpen om Nederlands te leren.
Professionele begeleiding
Ze kon bij het DigiTaalhuis meteen aan de slag als taaldocente voor NT2-cursisten. NT2 staat voor ‘Nederlands Tweede Taal’, het gaat dus om mensen die een andere moedertaal hebben en pas op latere leeftijd Nederlands leren. Een professionele docent van het Stercollege uit Eindhoven zorgt voor goed lesmateriaal en ondersteuning tijdens de lessen. Die docent is ook verantwoordelijk voor de intake van nieuwe cursisten.
Samen leren
Renske vindt het contact met haar cursisten ontzettend leuk. Het is meer dan alleen Nederlands (aan)leren. Renske leert net zo goed meer over het thuisland van haar cursisten. Ze wisselen de oefeningen in het lesboek af met gesprekken over allerhande onderwerpen, ze luisteren muziek en wisselen recepten uit. Ze leren ook meer over de Nederlandse cultuur (zie foto).
In de afgelopen periode waren de lessen online, sinds kort zijn de lessen weer ‘live’ in het Aquinohuis in Bergeijk. Op maandagavond wordt hier in kleine groepjes les gegeven.
Een warm hart
Al snel zie ik dat Renske de taalontwikkeling van haar cursisten en het lesgeven een warm hart toedraagt. Toch heeft ze besloten binnenkort te stoppen als vrijwilliger bij het DigiTaalhuis. Een nieuwe baan, ander vrijwilligerswerk en haar gezinsleven vullen haar agenda waardoor er geen ruimte meer is voor de taallessen.
Renske kijkt met een goed en tevreden gevoel terug op de afgelopen twee jaar waarin ze actief was bij het DigiTaalhuis. Ze werd ontzettend warm opgevangen door de andere vrijwilligers en voelde zich er meteen thuis. Voor de mensen die ze in deze periode heeft geholpen, is letterlijk een wereld open gegaan. Want als je de taal niet spreekt is het moeilijk om contact te maken met je omgeving. Langzaamaan durven de cursisten gewoon brood te halen bij de bakker en mensen aan te spreken op straat.
Moeite met (digi)taal of rekenen
Ook mensen die Nederlands als moedertaal hebben maar moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden kunnen terecht bij het DigiTaalhuis. Daar krijgen ze hulp om problemen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven te voorkomen. Want soms heb je gewoon wat hulp nodig en die vind je hier.
Niet voor niets komen er steeds meer DigiTaalhuizen: in 2017 opende het eerste in Bergeijk, in 2020 volgden Bladel en Reusel-De Mierden en in september 2021 is de officiële opening van DigiTaalhuis Eersel. Het DigiTaalhuis is een initiatief van de Kempen gemeenten, Welzijn de Kempen, Stichting Lezen & Schrijven, Ster College en Bibliotheek De Kempen. Samen zetten zij zich in om laaggeletterdheid te bestrijden.
Hulp nodig of meehelpen?
Het DigiTaalhuis is altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers die anderen willen helpen. Hiervoor kun je contact opnemen met Macha Mathijssen, coördinator DigiTaalhuis Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden, telefoon: 06-3359 0936 of per e-mail via: m.mathijssen@bibliotheekdekempen.nl . Wil je meer weten over vrijwilligerswerk of het volgen van lessen, kijk dan op www.digitaalhuisdekempen.nl of bezoek de Facebookpagina: www.facebook.com/DigiTaalhuis .